Simone Gideonse
Vandaag, 11:32 • 3 minuten leestijd
Steeds meer Zeeuws-Vlamingen gaan naar de spoedeisende hulp in Knokke. Oorzaak? Het huisartsentekort in het eigen gebied, waardoor de huisartsenpost in Oostburg gaat sluiten, de gunstige ligging van het Belgische ziekenhuis en de laagdrempeligheid van een bezoekje aan de spoedeisende hulp in België. Naar verwachting stijgt het aantal Zeeuwse patiënten dat uitwijkt naar het ziekenhuis in Knokke alleen maar als straks de huisartsenpost (HAP) in Oostburg vanaf 1 oktober gesloten is.
Volgens hoofdarts Emanuel Van Hoecke melden zich jaarlijks zo'n 24.000 patiënten op de afdeling spoedeisende hulp in Knokke. Vorig jaar waren 1.683 daarvan Zeeuws: "Dat is een significant deel." Zeker als je bedenkt, dat er op deze spoedeisende hulp in 2020 nog 867 Zeeuwen kwamen. In drie jaar tijd is het aantal Zeeuwen dus bijna verdubbeld.
Er zijn verschillende oorzaken voor de grenspassage, legt de arts uit. "Een deel is te wijten aan het tekort aan huisartsen. Dat speelt in België, maar dat fenomeen zien we ook in Nederland. Het tweede deel is de geografische ligging van Knokke, zeer dicht tegen de grens en dus zeer bereikbaar voor Zeeuws-Vlaamse patiënten."
Ook de laagdrempeligheid van het Belgische gezondheidssysteem speelt een rol. Een patiënt kan zich direct bij de spoedeisende hulp melden, zonder tussenkomst van de eigen huisarts. "Elke patiënt die zich hier aandient, wordt nagekeken op ernst en krijgt een behandeling of een vervolgafspraak."
'Daar kun je altijd terecht'
Op straat in Oostburg blijkt die laagdrempeligheid ook één van de redenen waarom Zeeuws-Vlamingen kiezen voor Knokke. "Als je een spoedje hebt, 's avonds bijvoorbeeld, is Knokke altijd snel beschikbaar. Daar kun je altijd terecht. En hier moet je maar afwachten hoe lang het duurt", vertelt een bezoeker van de supermarkt.
Een jonge man loopt richting de supermarkt en is het daarmee eens: "Ik had heel veel last van een amandelontsteking. De huisartsen in Breskens en Oostburg zeiden: 'Slik maar een paracetamol'. In Knokke kreeg ik gelijk antibiotica en werd ik sneller geholpen."
Het AZ Zeno ziet dus steeds meer Zeeuwen het ziekenhuis bezoeken. En de verwachting is dat dat aantal na 1 oktober alleen maar stijgt. De HAP in Oostburg sluit op die datum en West-Zeeuws-Vlamingen zijn vanaf dat moment, aan deze kant van de grens, aangewezen op Terneuzen.
Liever Knokke dan Terneuzen
Een vrouw in een scootmobiel verkiest Knokke boven Terneuzen na sluiting van de HAP: "Omdat er daar veel meer rekening wordt gehouden met de mensen en er wordt meer geluisterd naar de klachten." Ook praktisch gezien is Knokke volgens de Oostburgers een betere optie: "Vanuit Breskens en Oostburg is Knokke gewoon dichterbij", zegt een jongen die met zijn zitmaaier naar de supermarkt is gekomen.
"We vermoeden dat er wel meer patiënten zullen komen, maar we beschikken niet over de cijfers van de huisartsenpost in Oostburg", zegt Van Hoecke. Het ziekenhuis verwacht geen hele grote toename: "Maar wel een zekere stijging."
Dat zorgt voor wat extra werkdruk, maar volgens Van Hoecke is dat te overzien: "We kunnen het aan. Als we merken dat er een 'overcrowding' zou zijn, hebben wij middelen die we in kunnen zetten als ziekenhuis." Als te veel patiënten zich aanmelden, wordt bijvoorbeeld het aantal artsen opgeschaald.
Een logische vervolgstap zou een samenwerking met ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen zijn. Maar dat is makkelijker gezegd, dan gedaan: "Het verschil in gezondheidszorgsystemen tussen Nederland en België maakt een structurele samenwerking niet gemakkelijk." De eerste stappen zijn volgens hem al wel gezet, want er worden regelmatig patiënten van ZorgSaam per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Knokke om daar verzorgd te worden.